Den elfte upplagan av Allsången i Kisa bjöd på många nyheter. Nya artister, ny allsångsledare, ny orkester och en hel del nya sånger i häftet för den nära-rekord-lika publiken.

Mycket var nytt utom det perfekta vädret. Det är lika varmt och soligt varje år. Endast en enda gång, 2014, gick himlen i moll. Ja, den väldiga, sjungande, gungande publiken var förstås sig också likt – utnämnd till Östergötlands absolut bästa kör av evige konferenciern Inger Nilsson och nye allsångsledaren (importerad från Linköping) Stellan Franzén.

De cirka 1200 var med på noterna redan från introt till första låten: ”Vi är på gång”. Sedan fyllde Sara Rydman både luften och scenen med sång när hon ledde Joyvoice, en jättelik kör med 70 röster från Kindabygden. 12-årige Albin Märsund från Valdemarsvik charmade hela publiken när han sjöng ”Just i dag är stark”.

Artikelbild

Stipendievinnaren blev 19-årige klarinettisten Tristan Dettke från Horn som ska läsa till ingenjör till hösten i Linköping.

Gunhild Carling fick stående ovationer, inte minst efter att hon ville ge föreställningen en ”hembygdstouch” och hade med sig en liten säckpipa.

Den multibegåvade, Let’s Dance-favoriten” sjöng, steppade (så golvplankorna rök), skämtade och spelade bland annat även trumpet och trombon.

Hon fick frågan om det inte är ett svårt att spela det instrumentet och fick svaret: ”har man fött barn kan man också spela trombon, spela i orkester i morgon och turnera i övermorgon”. Som bonusgage fick Carling sedan det absolut enda instrument hon inte trakterar, än: en lokal näsfjöjt. Ifall hon då rynkade på näsan som uppvärmning eller av skepsis är osäkert.

Artikelbild

Gunhild Carling hoppade inte enbart mellan instrumenten utan även mellan så olika musik som jazzstandards (på skånska), Amazing Grace och Bertold Brecht (på tyska).

Så kom den hemlige gästen gående nedför slänten, mitt i publikhavet. Peter Johansson, från St Annas skärgård bjöd på några rockiga Queenlåtar. Har man spelat Freddie Mercury i

Artikelbild

| Linköping. Nye allsångsledaren Stellan Franzèn fick igång publiken

Queen-musikalen ”We will rock you” cirka 800-900 gånger vet man hur man får Hembygdsparken i Kisa på fötter.

Han skall nu ut och turnera med förra årets hemlige gäst Ola Salo. Det var inte Hembygdsparken som förde dem samman utan de träffades när de gjorde Jesus Christ Superstar tillsammans – så både Jesus och Judas har lett Allsången i Kisa.

Artikelbild

Hans val av allsångfavorit blev Ted Gärdestads ”Jag vill ha en egen måne” och sedan fick han sällskap i slutlåten, "Jailhouse Rock" av Gunhild Carling och hennes hämningslöst tutande trombon. Hela Hembygdsparken sjöng om ”Spider Murphy’s tenor saxophone” och ”Little Joe’s slide trombone” medan den sena julikvällens sol i ett något stillsammare tempo sänkte sig över Kisa sjön.