16-årige Einár kom från ingenstans, utan något stort skivbolag i ryggen, och klättrade snabbt upp på topplistorna. Sebastian Stakset skapade mot slutet av 00-talet debatt med gruppen Kartellen, som kritiserades för att glorifiera det kriminella livet.

Deras första möte skedde för flera år sedan, under en inspelning av en musikvideo. Stakset filmade när Einár, eller Nils Grönberg som han egentligen heter, rappade och klippet lades ut på Instagram. Det kom att bli början för den nya hiphop-stjärnan.

När han gick sade jag "han är bättre än vi redan nu, vad ska hända med honom i framtiden?", berättar Sebastian Stakset.
Artikelbild

| Kartellen var en av Einárs förebilder när gruppen var aktiv. Nu samarbetar Einár med Kartellens tidigare frontman Sebastian Stakset.

På den tiden hade Einár Kartellen som några av sina största idoler.

Det har blivit mycket "streams", mycket pengar för dem. Jag har klickat, klickat, klickat, säger Einár.

"Åldrades tio år"

I deras låt "Mamma förlåt" ber de om ursäkt till sina mödrar. Sebastian Stakset berättar om rättegångar, fängelsestraff och drogproblem som har präglat relationen med föräldern.

Artikelbild

| Sebastian Stakset och Einár säger förlåt till sina mödrar i "Mamma förlåt" . "Hon grät", säger Sebastian Stakset om första gången han spelade upp låten för sin mamma.

Jag tog den snabba vägen men mamma flög ner i diket. Hon åldrades tio år på ett år på grund av det jag gjorde, säger han.

Einár tror att många kan känna igen sig i texten, inte bara de som har levt ett kriminellt belastat liv.

Artikelbild

| Einár är en av de mest strömmade artisterna just nu. Till hösten kommer det ett nytt album där han bland annat har samarbetat med Danny Saucedo och Victor Leksell.

Just i vår situation har det kanske varit lite grövre. Vi har varit utstötta, hittat fel väg och tänkt "vad ska man med skolan till". Den som drabbas mest av det och den som älskar en mest är ens föräldrar.

I musikvideon medverkar mammorna – och båda grät när de fick höra låten första gången. Sebastian Stakset sjunger bland annat om hur han lyckades lämna det kriminella livet och blev kristen, och musikvideon avslutas med ett bibelord, "Hedra din far och din mor, så att du får leva länge i det land som herren din Gud ger dig".

Artikelbild

| Sebastian Stakset lämnade gruppen Kartellen för ett par år sedan. Nu släpper han en låt ihop med Einár.

Einár däremot är inte religiös.

Jag har inte hittat Gud men jag har hittat musiken. Men självklart tror jag att det finns någonting som vakar över oss där uppe. Jag kanske är för ung, men jag vill inte stressa fram någonting, säger han.

"Bevis på att det går"

De kan båda känna igen sig i varandra. Likt Kartellen har Einárs musik också kallats för gangsterrap, ett begrepp som Einár själv inte vill använda.

Andra kanske bara sjunger om kärlek, men här förklarar man problemen. Folk sitter här bredvid och fikar och mår jättebra, men när vi gick hit såg vi en missbrukare som kanske har varit vaken hela natten och var sugen på droger, säger han.
Det är inte en djävul som sitter där, det är en människa och det har gått fel. Om jag har gått fel väg betyder inte det att jag är en gangster, jag är 16 år, hur skulle jag kunna vara en gangster? Det är bättre att kalla mig ett busfrö som inte har hittat rätt väg. Då behöver man hjälpa i stället för att stämpla.

Sebastian Stakset håller med.

Hiphop brukar spegla hur landet mår egentligen, hur mår ytterområdet? I Bibeln står det "Vad hjärtat är fullt av, så talar munnen", säger han.

Einár bor just nu på ett HVB-hem (hem för vård eller boende) i Dalarna där han är placerad enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). Något som försvårar processen att spela in musik och videor.

Det är mer jobbigt att folk inte kan se att man har en framtid. Jag har ändå byggt upp en bra framtid nu. Det är upp till socialen, jag har inga svar på varför de håller mig kvar just nu men jag är på väg ut.

Mot slutet av intervjun spelar de upp ett beat som de nynnar på tillsammans. De ska raka vägen till studion och spela in mer musik som eventuellt kommer att släppas på Einárs kommande platta. Där samarbetar han även med Danny Saucedo, Victor Leksell och Dani M.

Sebbe är ett bevis på att det går. Folk sitter fast och så, han är ett bevis på att det går. På samma sätt som jag är ett bevis på att det går, säger Einár.