Det var sent på kvällen den 12 augusti förra året som en tonårspojke var i färd med att kliva på en buss på Trädgårdstorget. Han blev hindrad av en 16-årig pojke som han var bekant med sedan tidigare.

16-åringen förmådde tonåringen att följa med bakom en valstuga. Situationen blev snabbt hotfull. 16-åringen drog fram ett knivliknande föremål och utbrast: "Försök inte springa för då kommer jag att hugga dig". Enligt brottsoffret utdelade 16-åringen ett 30-tal slag i hans ansikte – med en bruten näsa som följd. Två kamrater till 16-åringen – en 18-åring och en pojke som ännu inte fyllt 15 år skulle, enligt åklagaren, ha hållit vakt under rånet. 16-åringen tvingade till sig ett armband, en klocka och en keps.

Polisen fick larm om det inträffade och började genast söka i Trädgårdsföreningen. Ganska snart kunde en patrull identifiera 18-åringen och den minderåriga pojken. De hade blod på kläderna och blodstänk på sina händer. 16-åringen kunde gripas tre dagar senare – och i samband med en husrannsakan hittade polisen den keps som stals från brottsoffret.

16-åringen och 18-åringen åtalades för rån.

Linköpings tingsrätt anser att det är bevisat att 16-åringen deltog i rånet och han döms till ungdomsvård och ungdomstjänst i 70 timmar. Enligt domstolen är det dock inte bevisat att 18-åringen deltog i rånet genom att hålla vakt. 18-åringen påstod under rättegången att han endast gick emellan – och då fick blod på sig.

16-åringen ska betala 35 300 kronor i skadestånd till brottsoffret.