Som vanligt så här års har revisionsföretaget EY analyserat det ekonomiska läget för SHL och sammanställningen visar att ligan för första gången på länge visar positivt totalresultat. Bäst finansiell ställning har Färjestad med högst soliditet och eget kapital. Läget för Linköping HC är inte lika positivt, även om det ljusnade betydligt efter vårens nyemission som innebar att det egna kapitalet ökade till drygt elva miljoner kronor.

Men det är ändå i botten i SHL. 

Färjestad är överlägset rikast med inte mindre än 117 miljoner kronor i eget kapital. Värmlandsklubben har också störst kostnader, närmast före Frölunda – och med LHC som trea på 154 miljoner.

Roger Ekström säger:

– Höga kostnader är egentligen inget bekymmer – så länge intäkterna är ännu högre. Sedan är det svårt att göra en helt rättvis bedömning på koncernnivå. Vi är en av de klubbar som har bolag vid sidan om, det finns andra som äger sin arena och det är inte alla som har både herrlag, damlag och ungdomsverksamhet.

 

Det är ingen hemlighet att det är SHL-laget som är det ekonomiska loket, medan exempelvis damsatsningen är en förlustaffär på uppskattningsvis två miljoner kronor per år.

– Vi vill absolut inte vara utan damerna, men det finns klubbar som får mer över genom att inte ha ett lag i SDHL. Det är många som pratar om jämställd idrott, men det är tyvärr inte så många som visar det genom att gå på matcherna, säger Ekström.

LHC-ledningen hade styrelsemöte under måndagen och diskuterade främst det ekonomiska läget. Budgeten för kommande verksamhetsår klubbades och förhoppningen är att göra ett nollresultat – utan slutspel för vare sig herrar eller damer.

– Det är inte enkelt, men det går, säger Ekström.

LHC-basen ser inte att det är möjligt att dra ned så mycket på kostnaderna. Däremot är målet att få en större ekonomisk kontroll med månatliga avstämningar för alla avdelningar.

– Frågar du om det borde ha gjorts tidigare så är svaret ja. På så sätt kan vi både gasa och bromsa när så behövs. Med lite mer effektivisering genom hela organisationen finns definitivt pengar att vinna. 

 

Inför tisdagskvällens hemmapremiär mot Brynäs lutar det åt runt 6 000 åskådare i Saab arena. Klubben har budgeterat med samma snitt som i fjol, men hoppas kunna nå upp till 6 500 besökare per match.

– Jag kan tänka mig att det skulle ge en och en halv miljon i extra intäkter, säger Roger Ekström.